Winter, rust en inkeer

Winter, het seizoen om naar binnen te keren. Tijd voor bezinning, verstilling en rust.
Een periode om op te ruimen van binnenuit, om ruimte te geven aan nieuwe plannen, nieuwe energie voor een nieuwe cyclus.
Inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar.
 
Stem je af op de energie van het seizoen:
 
In de winter mag je spelen met geuren, deze beïnvloeden je stemming. Omring je met de warme geuren van de winter  zoals vanille, sinaasappel, mandarijn, kruidnagel en gember. 
Verwen je huid  met een heerlijk geurende vrolijke olie van sinaasappel of mandarijn.
Een ontspannende  en opgewekte  geur van bergamot.
Lavendel een geur om tot rust te komen en  eucalyptus  de verfrissende  en zuiverende geur terwijl rozemarijn de doorbloeding stimuleert.
 
Hou je voeten warm en trakteer je voeten regelmatig op een lauw voetbadje met magnesiumzout net voor het slapen gaan, voor een goede nachtrust om terug op te laden en  je  vitaliteit te versterken.
Hou je buik warm want deze is het centrum van je warmtehuishouding.
Hou je rug en nierstreek warm door je voldoende warm aan te kleden en laat je lichaam wennen aan de winter.
 
Adem frisse buitenlucht in zo krijgt je lichaam voldoende zuurstof, deze is nodig bij het verbrandingsproces van voedsel en daarnaast versterk je ook je weerstand door regelmatig te bewegen.
 
Eet verwarmend voedsel in de winter.
Wanneer het buiten kouder wordt is een krachtige stamppot, een goed gevulde soep van voedzame typische wintergroenten, een warme kruidenthee met o.a. kaneel, kardemom, gember een must. 
Om dat te kunnen verteren moet je lichaam harder werken en je krijgt lekker warm.
 
Geniet van de warmte in huis en de gezelligheid van kaarslichtjes en een heerlijk opkikkertje voor groot en klein na een heerlijke wandeling!
 
Recept alcoholvrije Glüwein:
 
Neem 500ml druivensap, 250ml cranberrysap en 250ml water of één liter troebel appelsap. Doe er een stukje fijngesneden gemberwortel bij, twee stuks steranijs, twee kruidnagels, één kaneelstokje, twee schijven sinaasappel en drie kardemom peulen.
Laat alles pruttelen op een zacht vuurtje zodat alle smaken zich goed vermengen.
Geniet ervan met kleine teugjes.