Je rug een eigen uniek verhaal

Een vermoeide rug, een hoofd vol stress…herkenbaar voor jou?
Heb je er al bij stil gestaan dat onze rugspieren veel taken vervullen, dat ze bijna een eigen vakantie verdienen?
 
Je rugspieren dragen de last van je dagelijkse avonturen op je schouders. Stress, deadlines, thuis werken met kromme rug en opgetrokken schouders, geen tijd nemen voor een pauze.
Logisch dat je lijf na verloop van tijd protesteert, spierknopen in je rug, stijfheid, krampen geven een signaal dat je even moet afremmen .
Onze rug is een verzameling van botten, ligamenten, pezen, spieren en zenuwen die enorm flexibel zijn. De wervelkolom is de hoofdweg van ons lichaam met zijn eigen snelweg systeem van botten, de wervels. Bouwstenen die op elkaar gestapeld zijn en zorgen voor flexibiliteit , stabiliteit en beweeglijkheid.
De spieren die de ruggengraat omringen werken samen als een geolied team om onze rug te ondersteunen, te draaien, te bewegen, te buigen, een stevige knuffel te geven, te dansen…
De zenuwen geven als razendsnelle koeriers de signalen vanuit de hersenen door naar elk gaatje en hoekje van het lichaam. Zij waarschuwen ons voor gevaar.
De schokdempers van onze ruggengraat zijn als sponzige kussentjes tussen de wervels waardoor onze rug soepel kan bewegen en beschermen tegen stoten of klappen van het dagelijks leven.
 
De flexibiliteit van je ruggengraat neemt af met de jaren, daarom is regelmatige zorg voor jouw rug belangrijk.
Laat je rugspieren kalmeren en de pijnlijke spierknopen vakkundig losmaken. Stress en spanning smelt weg als een ijsje op een zonnige dag, terwijl je zorgen weg dwarrelen en je geest op uitstap gaat.
Koester je rug en schenk hem de liefdevolle zorg.
 
Opkikkertjes voor een gezonde rug:
   * Een goede houding is belangrijk, ontspan je schouders en kop op! Je voelt je rug stralen!
   * Strek je af en toe uit als een speelse kat die geniet van de zon en beweeg regelmatig, ga volledig uit de bol.
   * Laat regelmatig je spieren vakkundig kneden en geef je rug de traktatie  die hij verdient.
 
Aandacht voor je rug zorgt voor een gezonde rug, hij zal je dankbaar zijn.